Gustaf Skoglunds uppväxt

Gustaf föddes 1923 på en enkel lantgård i Ingelstad utanför Växjö. Han var enäggstvilling. Hans tvillingbror Lennart lever. Födelsen var dramatisk. Barnmorskan förrättade nöddop. Gustafs intresse för måleri började tidigt. Ingen hade tidigare målat, men det fanns gott om innovatörer och original i släkten. Där fanns smeder av vallonsläkt komna från Huseby bruk på faderns sida och duktiga möbelsnickare och en saltpetersjudare på moderns sida. Musikalitet fanns också. Farfadern spelade dragspel och fadern fiol. Fadern var kvarnbyggmästare.

Vid 15 års ålder tog Gustaf en kurs i landskapsmåleri på Hermods som varade ett år och avslutades med goda vitsord. Ungefär samtidigt började tvillingbrodern Lennart spela fiol. I en kemikalieaffär i Växjö skyltades med pulverfärg och linolja och ett konstverk av Carl Kylberg. Gustaf blev inspirerad och köpte färg och penslar och började måla. Vid 1943 var det krigstider och militärtjänst som väntade. Gustaf reste till Stockholm och sökte arbete. Får plats som cykelbud. Söker inträde vid Otto Skölds målarskola, men kommer för sent. Går då på en målarskola i Gamla stan ledd av Göte Hennix.

Efter ett kringflackande liv med olika arbeten och militärtjänst under de kommande åren träffar han Ing-Marie  17 år i Örby kommun i Västergötland 1946 då han tillsammans med en broder monterar en valsstol vid ett fall i Torestorp. Gustaf och Ing-Marie hjälper varandra . Varvar utbildningar och studier på målarskolor och lärarseminarium under pågående äktenskap och barnafödande. 1954 får Ing-Marie en tjänst på Nyhemsskolan i Halmstad. De bosätter sig i Söndrum i Halmstad. Hur Gustaf mottogs som konstnär i Halmstad framgår av tidigare information.